Jazzsång

KURSER 2022
Sommarkurs v 26, måndag 27 juni - 4 juli 

KURSER 2023
Vinterkurs tisdag 3 – tisdag 10 jan
Sommarkurs v26 måndag 26 juni – måndag 3 juli


För dig som vill ha professionellt stöd till att utveckla din röst och ditt personliga uttryck oavsett tidigare jazzvana. Nedre åldersgräns är 16 år -  Ingen åldergräns uppåt!

Innehåll

Solosång till komp av piano och vissa övningar även med bas och trummor. I karaokens och idolfabrikernas tid vill vi
värna om dig som önskar ett levande möte i musik. Istället för att försöka "låta som på skivan" tar vi fasta på att utveckla det personliga uttrycket. Vi arbetar också med hållning, timing, texttolkning, scenisk medvetenhet och
mickteknik och erbjuder uppiggande övningar för kropp och själ.
 
En vanlig dag på Visingsö börjar med frukost i sekelskiftesvillan "Framnäs" eller på gräsmattan utanför om vädret tillåter. Vid nio kör förmiddagspasset igång till ca tolv då vi äter lunch och därefter börjar eftermiddagspasset. Sommartid tar vi också fikapauser ute i solen med trevlig umgänge! Middagen serveras från halv sex och vid sju träffas vi alla på ”Loftet” för en stunds musicerande tillsammans med de andra kurserna som pågår samtidigt. Självklart är det också fritt fram för jam i alla kurslokaler där vi möts över kursgränserna. På ”Loftet” serveras även fika alla kvällar och det finns tillgång till bar. Sista kvällen dukar vi upp till fest med roliga inslag och överraskningar. Kursen avslutas med lunch sista dagen.

Första dagen: incheckning i receptionen där kursledningen möter dig. Du får ditt rum samt lite praktisk info om anläggningen. Vid 15.10 startar kurserna med samling och fika på ”Loftet”. Här får du mer info om veckan samt träffa lärarna. Därefter går respektive grupp med lärare till sin kurslokal, där mer detaljerad info ges om just din kurs.

Tips inför kursen

Ta med ett antal låtar som du gillar och kan. Du som har en inarbetad repertoar tar förstås med den. Tveka inte att ta med dig låtar som du sjungit mycket. Då kan du med sånglärarens vägledning direkt börja utveckla sången efter dina personliga förutsättningar och du kan göra musik med pianisten som kompar på sånglektionerna.
Det är bra om du har med dig låtar med olika karaktär i tempo och stil, det blir mer givande för dig i din utveckling som sångare och roligare i gruppen och på jammen.
Ta också med dig
Något att spela in sånglektionerna på; exempelvis mobilen eller dator.
Om du redan har låtar förberett med harmoniunderlag/ackordanalys i din tonart, ta med!
Tips: Appen iReal Pro är ett bra hjälpmedel för både övning, transponering och musicerande.
Om du har noter med jazzstandardlåtar, exempel New Real Book, med melodi, text och harmonier, ta med!
Du kan förstås också hitta noter på nätet med melodi, text och harmonier som är bra att ta med.
Inspelningar av de låtar du vill göra kan också vara bra att ha tillgängliga.
Vår erfarenhet är att ju fler låtar du har med dig och kan, desto roligare kommer du att ha under veckan!


Ansökningsblankett

Finner Du i menyn längst upp. 

Kursavgift inklusive anmälningsavgift

Helpension 7 dygn.
Enkelrum med egen dusch och toalett 13.300 ( 2023 13.700:- )
Dubbelrum med egen dusch och toalett,   12.500 ( 2023 12.900:- )
Enkelrum/dubbelrum med dusch och toalett i korridor,  11.700 ( 2023 12.100:- )
Vinterkursen: Enkelrum/dubbelrum med egen dusch och toalett 11.700 ( 2023 12.100:- ) 
Alla priser inklusive moms.

Antagning till kurserna går efter ansökningsdatum.
Anmälningsavgiften på 1000 kr betalas till Björntjänsts Plusgiro 79 27 20-5  eller bankgiro 5103-1912 vid anmälan.

Anmälningsavgiften är en administrativ kostnad som tas ut för att få täckning för alla kostnader som uppstår kring kursanmälan. Om du väljer att dra tillbaka din anmälan återbetalas inte anmälningsavgiften.
Med reservation för ev. ändringar


Rakel Grünewald
Kursledare, sommar. Pianist, musikpedagog. Studerat på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.
Spelar med bl.a. Visingsömusikanter och gör numera glaskonst.
Björn Sjödin
Kursledare,sommar och vinter. Trummor, spelar i Swedish Swing Society, Peter Lind and the Cabaret Band,
Good Morning Blues samt i diverse andra sammanhang, allt från revy till rock.
Inger Hugardt
Administratör, sommar. Har jobbat inom folkbildningen och organiserat Konserthuskvartarna för Konserthuset  och deras jazzserie ”Blue House Jazz” samt de jam som under några år bedrevs olika jazzscener i Stockholm.

Lärare

Lärare sommarkurs:Ragnhild Sjögren, Sussi Nyqvist Danielsson, Arne Tengstrand, Emil Ingmar, John Hugardt, Kjell Grundström/Per Grundström
Lärare vinterkurs: Ragnhild Sjögren, Arne Tengstrand, Kjell Grundström,Björn Sjödin

Ragnhild Sjögren
Jazz och bluessångerska. Ledde under 70-talet egen orkester som ofta framträdde på Jazzpuben Stampen i Stockholm. Hon har spelat musikal med Riksteatern och på Oscarsteatern. Verksam som lektor i jazzsång vid Musikhögskolan i Stockholm fram till pensioneringen för ett par år sedan.

John Hugardt
Trummor. Spelar med bl.a. First Aid Kit samt är frilansade jazzmusiker men spelar även gärna i andra genrer. Undervisar i slagverk och ensemble vid Kulturskolan i Botkyrka.

Björn Sjödin
Kursledare, trummor. Spelar i Swedish Swing Society, Peter Lind and the Cabaret Band, Good Morning Blues samt i diverse andra sammanhang, allt från revy till rock.

Arne Tengstrand
Piano. Spelar med bl.a. Nuthouse och har spelat med Tommy Körberg, Nisse Landgren, Viktoria Tolstoy m.fl. Undervisar på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm som pianolärare

Sussi Nyqvist Danielsson
Jazzsångerska. Har undervisat i sång, ensemble, improvisation och gehör med inriktning på jazz på Södra Latins gymnasium sedan 1998 och utsågs till Årets Jazzpedagog 2013 av Svensk Jazz.

Kjell Grundsröm
Bas. Spelar med Peter Lind and the Cabaret Band samt i otaliga tillfälliga konstellationer. I ungdomen spelade Kjell klassisk bas i Sandvikens Orkesterförening. 

Per Grundström
Bas. Har utbildats vid Folkhögskolorna Framnäs, Lunnevad och Skurup och bildade storbandet ”Pretty Big Orchestra” som innehåller några av de främsta musikerna i den unga musikergenerationen i dag, Spelar bl.a. med gitarristen Daniel Svensson och pianisten Leo Lindberg.

Emil Ingmar
Piano och sång. Utbildad vid Sjöviks folkhögskola och Kungliga Musikhögskolan. Verksam i Uppsalas musikscen både som pianist och arrangör. Ordförande i Uppsala Jazz Club