Dragspel

KURSER 2022
Sommarkurs v 26, måndag 27 juni - måndag 4 juli

KURSER 2023
Sommarkurs v 26 måndag 26 juni – måndag 3 juli

 

Innehåll

En dragspelskurs som vänder sig till dig som vill utveckla din dragspelsteknik, din konstnärlighet och ditt musikaliska uttryck. Genom att på olika sätt kombinera ackordbasarna kan du hänga med i IIm7-V7-9-Imaj9-snacket och spela musik utan att det låter treklangsmässigt och arrangera dina låtar med nya möjligheter.
Nedre åldersgräns är 16 år - Ingen åldergräns uppåt!

· Musikteori:
Skalor, ackord och musikteoretiska begrepp till grund för improvisation.
· Övningar: 
Övningsteknik, metoder för instudering, bälgteknik, skalspel i båda händerna, överlagrade ackord, basgångar och kompmodeller.
· Solospel:
Frasering, musikaliskt uttryck och gestaltning samt repertoargenomgångar.
· Ensemblespel:
Ensemblemusicerande och repertoarkännedom med gehörsbaserad och noterad musik, melodiska, harmoniska och rytmiska element. Byggstenar för improvisation, till exempel modus, skalor och musikaliska former.

En vanlig dag på Visingsö börjar med frukost i sekelskiftesvillan "Framnäs" eller på gräsmattan utanför om vädret tillåter. Vid nio kör förmiddagspasset igång till klockan tolv då vi äter lunch och därefter börjar eftermiddagspasset. Självklart tar vi också fikapauser uti solen med trevlig umgänge! Middagen serveras från halv sex och vid sju träffas vi alla på ”Loftet” för en stunds musicerande tillsammans med de andra kurserna som pågår samtidigt. Därefter är det fritt fram för jam i de olika lokalerna där vi möts över kursgränserna. På ”Loftet” serveras fika alla kvällar och det finns tillgång till bar. Sista kvällen dukar vi upp till fest med roliga inslag och mycket musik och kursens sista dag avslutas med lunch.

Första dagen: incheckning i receptionen där kursledningen möter dig. Du får ditt rum samt lite praktisk info om anläggningen. Vid 15.10 startar kurserna med samling och fika på ”Loftet”. Här får du mer info om veckan samt träffa lärarna. Därefter går respektive grupp med lärare till sin kurslokal, där mer detaljerad info ges om just din kurs.

Ansökningsblankett

Finner Du i menyn längst upp. Anmälan är bindande och anmälningsavgiften återbetalas endast vid platsbrist.

Kursavgift inklusive anmälningsavgift

Helpension 7 dygn.
Enkelrum med egen dusch och toalett 12.200  ( 2023 12.600:- )
Dubbelrum med egen dusch och toalett, 11.400 ( 2023 11.800:- )
Enkelrum/dubbelrum med dusch och toalett i korridor, 11.700 ( 2023 12.100:- )
Alla priser inklusive moms.

Antagning till kurserna går efter ansökningsdatum.
Anmälningsavgiften på 1000 kr betalas till Björntjänsts Plusgiro 79 27 20-5 eller bankgiro 5103-1912 vid anmälan.

Anmälningsavgiften är en administrativ kostnad som tas ut för att få täckning för alla kostnader som uppstår kring kursanmälan. Om du väljer att dra tillbaka din anmälan återbetalas inte anmälningsavgiften.
Med reservation för ev. ändringar

 

Rakel Grünewald
Kursledare. Pianist, musikpedagog. Studerat på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.
Spelar med bl.a. Visingsömusikanter och gör numera glaskonst.
Björn Sjödin
Kursledare, trummor. Spelar i Swedish Swing Society, Peter Lind and the Cabaret Band,
Good Morning Blues samt i diverse andra sammanhang, allt från revy till rock.
Inger Hugardt
Administratör. Har jobbat inom folkbildningen och organiserat Konserthuskvartarna för Konserthuset och deras jazzserie ”Blue House Jazz” samt de jam som under några år bedrevs olika jazzscener i Stockholm.

Lärare

Per Romin
Har studerat dragspel för Dragspelslegenden Gunnar Molthon och accordeonisten Maritta Iivonen. Han har arbetat professionellt som kontrabasist vid bl.a. Kungliga Hovkapellet och i Radiosymfonikerna i Stockholm. Per har tre medaljer från Dragspels-SM och varit dragspelslärare vid kulturskolorna i Stockholm, Huddinge och Vaxholm.
Per är musikledare för "Accordion Club Stockholm" (The Swinging Accordion Big Band) och har varit lärare på Dragspelskurser i Torneå/Haparanda i Dragspel och musikteori.
Per har spelat med många storheter: (Klassiskt) Sixten Ehrling, Leif Segerstam, Ingvar Wixell, Elizabeth Söderström, Sylvia Lindenstrand, Christian Lindberg, (Dragspel) Erik Frank, Lennart Wärmell, Nils Fläcke, Lars Holm, (Underhållning) Lill-Babs, Thore Skogman, Bosse Larsson, (Storband) Frank Tiberi, Rich Matteson, Kaj Winding, Ernie Englund. (Tango) Gustavo Paglia,

Per jobbar som frilansande dragspelare, kompositör och arrangör.